De Preikestolen, het mooiste stukje Noorwegen

Het is 1 minuut over 5 als ik wakker schrik van het geluid van mijn telefoon. Ik zit rechtop in bed en het is mijn werkgever die mij er aan herinnert dat ik stand-by sta. Ik krijg de mededeling dat er een 3-daagse op de planning staat met als hoogtepunt een lange stop in Stavanger. Ik ben groot fan van Noorwegen dus hier mogen ze me elke dag wel voor wakker bellen! Ik krijg een uur om mij kant-en-klaar op Schiphol te melden. Ik spring uit bed, schiet in m'n uniform en blijk ineens uitstekend in multitasken! Binnen een kwartier zit ik opgetuigd en al (met kleine ogen) in mijn auto richting Schiphol. Er is geen 'kip' op de weg, dus voldoende mogelijkheden om het gaspedaal flink in te trappen. Met nog 5 minuten reserve-tijd kom ik aan op mijn werk! Living the dream :-)

 

Bij een lange stop in Noorwegen is het bezoeken van de waanzinnige fjorden een must! Als je dan toch in de buurt bent, waarom zou je dan niet gelijk de mooiste fjorden van Noorwegen bezoeken? Gelukkig zijn mijn collega's ook net zo enthousiast als ik over dit plan! Bij aankomst op de luchthaven huren we alvast een auto. Vanaf ons hotel in Stavanger is het ongeveer 45 minuten rijden naar de veerboot in Forsand, die ons dichterbij de Preikestolen brengt. Je betaalt voor de overtocht ongeveer 330 Kronen per auto en met een beetje geluk kun je met hetzelfde ticket ook de veerboot weer terug pakken. Tijdens de overtocht krijgen we al een goede indruk van het landschap en de fjorden en dat belooft veel goeds. Bij aankomst aan de overzijde is het nog een klein stukje rijden tot we de auto parkeren op het punt waar je de hike kun starten: Preikestolen Fjellstue

De klim begint gelijk lekker pittig en even bekruipt de angst dat dit niveau de komende 4 kilometer gelijk blijft. Gelukkig worden we aansluitend getrakteerd op een iets vlakker wandelgedeelte. De totale route omhoog is ruim 4 kilometer en de route naar hèt uitzichtpunt is prachtig! Grote keien, rotsen, plateaus en houten loopbruggetjes wisselen elkaar af. Het is bizar rustig en het is nauwelijks voor te stellen dat we ons bevinden op één van de meest bezochte trekpleisters van Noorwegen. Wat mij betreft is dit echt het mooiste stukje Noorwegen wat ik tot nu toe heb gezien. Tijdens het klimmen krijg ik nauwelijks de kans om bewust van het uitzicht te genieten, want ik ben vooral gefocust op mijn voeten. Uitglijden of het verzwikken van mijn enkels is namelijk geen optie. Ik moet er echt niet aan denken dat er een heli ingezet moet worden om mij geblesseerd van die berg af te plukken. We lassen regelmatig even een pauze in om even bewust van het mooie uitzicht te genieten!

 

We hebben ontzettend geluk met het weer. Het zonnetje schijnt en een vrijwel strakke blauwe lucht zijn de ideale condities voor een hike als deze! Na ruim 1,5 uur hiken zien we een enorme rotspartij uit de zee opstijgen. Dè plek waarvoor we het allemaal hebben gegaan: welkom in de Preikestolen! Wauw!!! Door de heldere lucht kijk je heel wijds uit. Het enige wat het uitzicht misschien nog zou kunnen bederven zijn de Chinese toeristen met hun camera's, die zelfs een statief mee naar boven hebben gesjouwd. De grootste en bekende preekstoel is een rotsplateau dat recht vanuit het water omhoog stijgt. Ik word direct draaierig als ik over de rand naar beneden kijk en oog in oog sta met de enorm stijle rotswand. En toch kan ik het niet laten om ook even op het puntje te gaan zitten en mijn benen over de rand te laten wapperen. Het koelt ietsje af en de zon begint te zakken als we besluiten om de route weer terug te wandelen. De berg af blijkt toch iets minder comfortabel dan de berg op. Nog geen 1,5 uur later staan we uitgeteld op de parkeerplaats met een enorme ervaring (en stijve benen) rijker. Deze plek moet iedereen gewoon gezien hebben!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ivonne (zaterdag, 23 september 2017 09:29)

    Wauw. Wat een mooie omschrijving van de predikstoel en prachtige foto's. Dat is mijn wens ook. Het staat op mijn buckinglist.