Mijn wandelmaatje en ik

Zaterdagochtend 8:30 uur. Een kopje koffie en door naar de Eelerberg voor onze wekelijkse hardloopdate. Jarenlang een vast ritueel van ons tweeën, mijn tante en ik. Beiden gek op de natuur, actief bezig zijn en elkaar genoeg te vertellen.  In de zomer van 2019 verwisselden wij onze hardloopschoenen voor wandelschoenen. Met regelmaat bezoeken we één van de prachtige natuurgebieden binnen onze provincie en soms ook daarbuiten. Zij als echte vogelspotter en ik dromerig naast haar, gemakkelijk afgeleid door alles wat er om mij heen gebeurt. Helaas ben ik hierdoor altijd net te laat om een glimp op te vangen van de meest uitzonderlijke vogelsoorten. 

De paden op, de lanen in
We selecteren een mooi (wandel)gebied en speuren het internet af op zoek naar een afwisselende wandelroute of aanwezigheid van een wandelnetwerk. We zijn het snel met elkaar eens maar hebben wel één harde eis: onverharde wandelpaden. Niets is vervelender dan kilometers lange fietspaden volgen, terwijl er mooie, natuurlijke wandelpaden in het gebied aanwezig zijn. Omdat we graag zoveel mogelijk kilometers maken, plakken we ter plaatse wat mooie lusjes aan de route. Het levert steevast hilarische momenten op. De route aanwijzingen die volgens ons niet kloppen of slecht aangegeven zijn, paaltjes die net een tikkeltje gedraaid staan of het is de kleur van het pijltje dat discussie oplevert. Ondanks alle goede bewegwijzeringen, gebeurt het regelmatig dat we alsnog een verkeerde afslag nemen. Het blijft niet alleen bij vergissingen van routes, we zijn zelfs al een keer onze hondenvriend en wandelmaatje Yoko kwijtgeraakt. Na enige paniek en een half uur zoeken doek hij gelukkig weer op!

 

Favoriete locaties

Het afgelopen jaar hebben we al veel mooie stukjes natuur mogen ontdekken en de locaties kun je op deze online kaart bekijken. Van de Sallandse Heuvelrug tot de Borkeld en van Boetelerveld tot Buurserzand. Wat op ons beide de meeste indruk heeft gemaakt is de Landgoederenroute in Dalfsen. Wat je daar ziet? Trek je wandelschoenen maar aan, want het is echt te ontdekken waard!


Tijdens onze wandelingen hebben we al verschillende dieren gespot. Zo zagen we in Nationaal Landschap Dwingelderveld verschillende vogels, zoals een nijlgans en de Canadese gans. Tijdens het struinen over de heide kwam  een schaapsherder achterop met zijn kudde en twee honden. Fantastische ervaring! Ook waren we die dag getuige van een ree welke voor ons op het pad liep en vervolgens op de vlucht sloeg. 

 

Langs de geliefde IJssel
Naast de wandelavonturen met mijn tante word ik tijdens kantoordagen geïnspireerd door mijn collega Jos. Ik ken niemand die zo verknocht is aan één rivier, de IJssel. Tijdens lunchwandelingen raakt hij niet uitgepraat over zijn ervaringen in de natuur en zijn (extreme) wandeltochten. Ik hoop hem ooit te vergezellen tijdens een deel van zijn geplande wandeltocht van Den Helder naar het noordelijkste puntje van Noorwegen. Onlangs vierde hij zijn 40 jarig ambtsjubileum bij de onderwijsinstelling waar we beide werken. Namens alle collega's heb ik een persoonlijke wandelroute voor hem samengesteld, deze loopt langs meest geliefde plekjes in de provincie Overijssel. Bekijk deze route hier   

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Jos Aalders (dinsdag, 09 juni 2020 16:08)

  Prachtig verhaal Amber, mooie foto’s

 • #2

  Amber (dinsdag, 09 juni 2020 16:30)

  Dankjewel Jos :-) ! Goed te horen!

 • #3

  Marriet , mam (dinsdag, 09 juni 2020 19:10)

  Geweldig mooi om te lezen en je neemt me mee door de prachtige natuur❤️