· 

Eigenzinnig Berlijn

Het is nog vroeg als we in Almelo op de internationale trein naar Berlijn stappen. De bagage wekt sterk de indruk dat we minimaal een week op vakantie gaan maar helaas zijn het slechts drie dagen waar we beide erg naar uitkijken. Het reizen met de trein is ontspannend. We halen koffie zonder dat we hoeven te stoppen en we bladeren in alle rust door onze reisgids om de trip goed voorbereid te beginnen. Het is daarnaast een hele goedkope manier van reizen, we betaalden slechts € 100,00 per persoon voor een retour. Het vroege opstaan, het voorbijrazende landschap en zachtjes schudden van de trein maakt ons beide een beetje slaperig. Voordat we het door hebben klinkt ‘Berlin Hauptbahnhof’ door de intercom. Binnen vijf uur treinen staan we al middenin het bruisende Berlijn. We hebben er zin in!

Struinen door Berlijn
Het openbaar vervoer in Berlijn is perfect georganiseerd. Verschillende S-lijnen vertrekken vanaf het centrale station in de richting van alle wijken. Voor € 7,20 koop je een ticket waarmee je 24 uur onbeperkt kunt reizen. Dan is het natuurlijk wel handig dat je het ticket goed opbergt. Wij waren ze na één ritje met de metro al kwijt. Vanaf centraal station besluiten we de bus te pakken naar ons verblijf: Hotel Scandic aan de Potzdammerplatz in de wijk Mitte. Een heerlijk hotel (met een onwijs lekker ontbijt) en de ideale uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Ik ben groot fan van de reisgidsen van Time to Momo en ook deze trip is de gids een bron van inspiratie. Er staan veel leuke tips van locals in en bevat meerdere wandelroutes door verschillende wijken.

Wandelen met TimeTo Momo
Wij kiezen voor een wandelroute door de alternatieve wijk Friedrichshain. We ontdekken allereerst Cassiopeia, een oud fabrieksterrein dat is omgedoopt tot een toffe uitgaansplek waar je een drankje kunt doen maar ook extreme sporten kunt beoefenen. Wij houden het gezien de temperatuur bij chillen in ligstoelen met een lekker koud biertje. De wandelroute leidt ons vervolgens verder naar East Side Gallery, waar restanten van de Berlijnse muur te vinden zijn. De muur is bewerkt door verschillende 
kunstenaars. We maken foto’s van de muurschilderingen en strijken daarna neer in ‘t zonnetje aan de rivier de Spree. Een straatmuzikant zorgt voor een sfeervolle setting. Een paar 100 meter verderop is Yaam gevestigd, een stadsstrand van een Afrikaanse community waar je heerlijk kunt chillen. Ook echt een aanrader om opnieuw een drankje te doen. Na 15 km wandelen en pijn in onze benen sluiten we de dag af bij restaurant Saporito. Hier proef je de echte Italiaanse keuken, zit je te eten onder waslijnen volgehangen met babykleertjes en word je super vriendelijk geholpen. Een aanrader!

 

Fietsen door Berlijn

De highlights van Berlijn liggen verspreid over de stad. De leukste en snelste manier om de stad te ontdekken is daarom per fiets. Een perfect idee voor de meeste Hollanders. Voor €13,- per persoon huren we via de hotelreceptie twee stadsfietsen met zo’n gezellig mandje achterop. Na slechts een paar minuten fietsen zien we de eerste highlight al liggen: het Holocaust monument. Het lijkt in eerste instantie niet veel meer dan een verzameling betonblokken maar schijn bedriegt. Vanaf het moment dat we ons door de rijen beton voortbewegen voel je duidelijk de intentie van de kunstenaar. De dicht op elkaar geplaatste betonblokken in verschillende hoogtes zorgen voor een beklemmend en onvoorspelbaar gevoel. Een confronterende maar ontzettend mooie manier om de grote aantal gesneuvelde joden in de 2e Wereldoorlog te herdenken. Vanuit het monument fietsen we een route door de wijk Mitte, het meest centrale gedeelte van Berlijn. De Gedenkstätte Berliner Mauer geeft een goed beeld van de schrijnende situatie tussen oost en west Berlijn. Mensen die vanuit oost Berlijn naar het kapatalistische westen probeerden te vluchten werden letterlijk afgeschoten door de bewaking. De verhalen die verteld worden over verschillende vluchtpogingen zijn boeiend maar ook erg confronterend. Het is bizar te beseffen dat dit zo recentelijk is gebeurd (30 jaar geleden!). 

 

Eigenzinnig Berlijn

Ondanks de heftige geschiedenis ademt Berlijn een hele ontspannen sfeer uit. De wijk Mitte waar we doorheen fietsen wordt gedomineerd door artistieke en eigenzinnige mensen. Werkelijk niemand lijkt zich hier iets aan te trekken van wat er in de mode is. De gemiddelde Berliner lijkt zo uit het hippie-tijdperk te stappen. De meest foute kledingstukken worden zonder enige schaamte gecombineerd. Bij veel vrouwen verraden de zomerse stofjes dat ze geen bh onder hun kleding dragen. Alles lijkt hier gewoon te kunnen. We kijken onze ogen uit. Een ander opvallen detail is het alcoholgebruik in het openbaar. Waar je in Nederland mensen met een flesje water of een beker koffie ziet lopen, lopen de inwoners hier ongeacht het tijdstip, met een fles alcohol in hun rechterhand. Daarnaast zijn er opvallend veel vegetarisch en veganistische eettentjes. We stallen onze fietsen en strijken neer bij een heel leuk tentje met de naam Avocai. We smullen beiden van een kleurrijke veganistische lunch. Ik verbaas me erover hoe lekker en gevarieerd deze keuken is. Na de lunch besluiten we op zoek te gaan naar streetart, want daar staat Berlijn bekend om. De Rosenthaller Strasse is een hotspot voor streetart-liefhebbers en de schildering van Anne Frank is waanzinnig. Er blijkt zelfs een musea over Anne te zijn maar als je al in het Anne Frank museum bent geweest heeft ‘t weinig toegevoegde waarde om de Duitse variant te bezoeken.

 

Iets te rauwe Kreuzberg

De laatste dag bezoeken we de wijk Kreuzberg waar we beiden al gauw merken dat de sfeer anders is dan in de rest van de stad. De wijk kent veel verwaarloosde gebouwen en opvallend veel zwervers. Ondanks een aantal leuke koffietentjes is het niet echt aan te raden om deze wijk te bezoeken. We voelden ons beide minder op onze gemak. Aan het einde van de wandelroute komen we aan bij een markt die zich langs het water uitstrekt. De markt en de omgeving rondom het water zijn nagenoeg de enige mooie plekken van deze wijk waar je lekker kunt rondstruinen. Op loopafstand van de markt ligt lunchroom Bastard, waar je erg lekker kunt eten. Als je dan toch voor deze wijk kiest en je hebt trek, ga hier naar toe en kies de salade van watermeloen, cherrytomaten, amandelen en buffelmozarella. Verrassend lekkere combinatie! 

 

Na 3 fijne dagen zit de trip er al weer op en stappen we uitgerust op de trein naar Nederland. Berlijn is een hele relaxte, interessante en rauwe stad waar ik zeker nog wel terug ga keren!


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  MirjaM (dinsdag, 05 november 2019 19:25)

  Berlijn is inderdaad vet!
  Wie is 'we'? Je staat overal alleen op de foto ;-)

  Klopt het btw dat je geen FB meer hebt? Alles wel goed met je?

  XxX

 • #2

  Amber (dinsdag, 05 november 2019 19:30)

  Hi MirjaM!
  Ik was in Berlijn met Steven, inmiddels mijn ex-vriend en nu goede vriend. Vandaar dat ik alleen foto’s heb geplaatst waar ik alleen op sta.

  Het gaat goed met me! Ik heb afscheid genomen van Facebook omdat ik niet de toegevoegde waarde meer in zag van dit sociale platform. Hoop dat met jou ook alles goed gaat? Leuk dat je mijn blog trouw leest :-) !

  X Amber