Een beetje Lagom in m'n leven graag!

Ken je het gevoel dat je echt relaxt bent en even nergens aan denkt? Dat je niet bezig bent met wat er die dag allemaal moet gebeuren, hoe laat het is en wie je nog een appje terug moet sturen? Dat je geen idee hebt waar en met wie je vrienden en familie uithangen? Ik denk dat iedereen deze vraag graag met 'ja' wil beantwoorden, maar het voor de meesten toch echt een dikke 'nee' is. Want we zijn met z'n allen compleet vergroeid met onze smartphone en die irritante 'ananas' (zoals de tv-commercial het mooi in beeld brengt) staan we dagelijks mee op en nemen we gezellig mee naar bed. En diezelfde ananas geeft ons veel te veel informatie waar we vaak geen reet mee kunnen. Informatie waar je ook niet altijd even blij van wordt. Want al die leuke bezigheden van anderen zien, terwijl jezelf al uren in je huispak op de bank ligt sip te zijn, is niet heel prettig voor je eigen gemoedsrust.

Het moment dat mijn batterij het begeeft en er geen oplader in de buurt is. In eerste instantie levert dit dikke stress op maar uiteindelijk blijkt het best relaxt om even niet op de radar te zijn. Tijdens het hardlopen even opgaan in de mooie omgeving zonder van Mr Runkeeper te horen dat ik toch echt wel eens sneller heb gelopen. In een bad met ontzettend veel schuim stappen, tijdschrift mee en blijven liggen tot het water koud is geworden. Met een koffie door de stad slenteren, op een bankje neerstrijken en doelloos voor je uit staren. In bed kruipen met een lekker boek en bij het wakker worden weer verder lezen waar je gebleven bent. Dit klinkt allemaal reuze fijn en relaxt. Ik persoonlijk heb dit soort momenten echt te weinig, maar àls het zover is, dan word ik er über relaxt van. Ja, óók ik kan relaxt zijn. Op zo'n moment ben ik helemaal ontspannen, ontstaan er de meest briljante ideeën en bruis ik van binnen. Ik besluit direct om dit soort momentjes veel vaker in te lassen, maar in de praktijk? Dan blijkt dat toch best lastig in een wereld waar je telefoon iedere 5 minuten om je aandacht vraagt. 


Ik was altijd een ontzettende dagdromer maar daar heb ik tegenwoordig gewoonweg geen tijd meer voor. Ik heb word zo geleefd en heb altijd wel iets op mijn planning staan. Als ik niet aan het werk ben, heb ik wel weer leuke afspraken gepland of ben ik druk met het in- en uitruimen van mijn koffer en de was draaien. Bij de kleinste verveling komt die telefoon weer te voorschijn en vliegen de uren voorbij, zonder dat ik zelf weet waar ik allemaal naar heb zitten kijken. Ik word als het ware compleet opgeslokt door mijn telefoon, waardoor alle mooie en onverwachte dingen in de 'echte' wereld gewoon aan me voorbij gaan. Ik las onlangs in de Happinez een artikel over 'lagom'  (spreek je uit als lah-ghoem) en dat inspireerde mij direct. De Zweden zien lagom als het geheim voor het goede leven. De gulden middenweg kiezen, jezelf beheersen, doen wat goed voor je is, niet te veel en niet te weinig en zonder jezelf te kort te doen. En dit kan natuurlijk op alle fronten. Om ook een beetje meer Lagom in mijn leven toe te passen en minder tijd kwijt verknoei aan mijn telefoon, heb ik met mezelf een keiharde afspraak gemaakt. Het checken van mijn social media heb ik beperkt tot twee momenten per dag. Hierdoor probeer ik de momenten dat ik even niets te doen heb, ook echt even te ontspannen en niet gelijk naar mijn telefoon te grijpen. 


Dus uren doelloos door mijn Instagram en Facebook tijdlijn 'schrollen' is vanaf nu verleden tijd. En wat is dat relaxt! Even niet weten waar de rest van de wereld lekker aan het lunchen is, wie er op het strand ligt en welke leuke jurkjes nu weer online te scoren zijn. Ik zie het als een experiment en ben serieus benieuwd wat mij dit gaat brengen. Of ik mijn telefoon gemakkelijk weg kan leggen of onbewust een andere online verslaving creëer. 'Lagom' je met mij mee? Ik ben heel erg benieuwd hoe jij dit als lezer ervaart!Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Emiel (vrijdag, 18 augustus 2017 15:04)

    Moet ik dan ook je blogs niet meer lezen?

  • #2

    Maurizio (zaterdag, 19 augustus 2017 10:00)

    Zeer herkenbaar dit, ik probeer ook steeds minder naar sociaal media te kijken. Maar een of andere komt die telefoon in mijn handen terecht. Ik zou echt willen dat van de telefoon gebruik van willen maken voor wat hij gemaakt is.