Ik heb de tijd!

Als ik ergens op tijd moet zijn, gaat er altijd wel iets mis. Ik schat de tijd meestal verkeerd in en het gaat vooral mis als ik tè veel tijd heb, want juist dan verlies ik de tijd compleet uit het oog. Het liefste snooz ik maximaal en doe ik vervolgens alles in de hoogste versnelling, want dat werkt voor mij 't beste. Dan kom ik namelijk wel op tijd, al voel ik me dan een stuk minder relaxt. Ik las bij toeval laatst een artikel over onderzoek naar 'laatkomers' en het blijkt dat dit soort vaak multitaskers zijn en er eigenlijk niets aan kunnen doen en meer moeite hebben om op tijd te komen. De combinatie van te weinig besef van tijd en zoveel taken tegelijk willen doen zorgt ervoor dat we tijd te kort komen. Herkenbaar, alleen moet ik wel toegeven dat ik een hele slechte multitasker ben.

Ik ben enorm snel afgeleid en wil alweer aan de volgende taak beginnen, terwijl ik het ander nog niet klaar heb. Ik sta al tandenpoetsend mijn spullen in te pakken en heb ondertussen meer tandpasta in mijn haar dan in m'n mond. Probeer lipstick aan te brengen achter het stuur en heb geen hand vrij om door te schakelen naar de volgende versnelling. Bereid nog snel even de briefing voor in de shuttlebus naar Schiphol en vergeet op de 'stop-knop' te klikken, waardoor ik een halte verder dan gepland word gedropt en alsnog flink moet doorlopen. Op zulke momenten probeer ik lief te blijven tegen de chauffeur, hij kan er ook niets aan doen. Tegelijkertijd vervloek ik mijzelf. Ik ben verdorie 31 (bijna 32 zelfs) en ik leer het gewoon niet. Net als op de lagere school, ben ik nog steeds vaker in gedachten dan echt bij de les. 

Mensen die dichtbij me staan ergeren zich dood aan mijn slechte timing, vooral mijn zus. Ze benoemt 't altijd nog even wanneer ik weer eens 10 minuten later dan gepland op een familiebezoek aankak. Ik trek mijn smoezendoos open, gooi er iets leuks in maar daar prikt ze helaas dwars doorheen.
"Oké, ik geef het toe. Ik ben te laat vertrokken maar kom op, ik ga me toch niet haasten op mijn vrije dag!?"

In mijn nieuwe baan is te laat komen echt 'not done'. Je kunt je passagiers niet uitleggen dat het toestel 15 minuten later vertrekt omdat de stewardess nog even lekker lag te snoozen of te laat in haar auto is gestapt. Uiteraard krijg ik wel eens de vraag hoe ik het er op het gebied van timemanagement vanaf breng in de praktijk. Zo gooide ik in het verleden regelmatig de deur van mijn auto in het slot met de sleutels nog in het contact. Als mensen mij aan dat soort acties herinneren, doe ik bliksemhard mijn best om het tegendeel te bewijzen.

Vanaf mijn eerste werkdag plan ik zoveel tijd extra, dat te laat komen onmogelijk is. Ik ben op iedere werkdag ruim voor de uiterlijke tijd ingecheckt. En dat is nou net het verschil wat ik gelukkig heel goed kan maken. Als ik echt op tijd moet zijn vanwege een duidelijke reden of een belangrijke afspraak, geen probleem. Maar de Nederlandse mentaliteit dat je voor een lunch of een kopje koffie stipt (op de minuut af) op tijd op de afgesproken plek moet zijn, word ik bloednerveus van. Blijkbaar hebben wij hier in Nederland geen tijd, alleen de klok. Vreemde wezens zijn we toch. Want waarom zou je zo op de klok gaan leven terwijl je een vrije dag hebt en er niks vanaf hangt of je 5 minuten eerder of later bent? Wat is nou 5 minuten op een mensenleven? 
Wat mij betreft schaffen we deze instelling volledig af, gaan we iets meer genieten van onze vrije tijd en zijn we ietsje minder streng voor elkaar. Maar.. wel met een limiet natuurlijk! Een Surinaams half uurtje wordt namelijk niemand blij van. Dat wordt complete ergernis. Goed, ik stel voor: 10 minuten speling vanaf nu? Hebben we een deal? 


Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Yannick (maandag, 29 mei 2017 21:12)

  We hebben een deal! Ontzettend herkenbaar ook, ik ben ook altijd van het laatste moment.. Typisch.

 • #2

  Amber (dinsdag, 30 mei 2017 22:46)

  Hahaha top Yannick! Calculeer die 10 min. maar vast in op onze eerste volgende borrel-date ;)

 • #3

  Dea (woensdag, 31 mei 2017 22:22)

  Deal! Zo herkenbaar. En dan heb ik een partner die standaard 15 minuten te vroeg is.

 • #4

  Amber (woensdag, 31 mei 2017 22:40)

  Haha Dea, dat is echt enorm frustrerend! En dan hebben wij vrouwen ook nog twee keer zoveel werk dan mannen!

 • #5

  Ton (woensdag, 07 juni 2017 23:58)

  Heel herkenbaar Amber!! Zie je nog aankomen rennen op het werk, strak op tijd maar het voordeel is ook weer dat we nooit haast hadden om naar huis te gaan haha!!!