Veters strikken en gaan!

Toen ik jaren geleden voor het eerst mijn loopschoenen onder knoopte, had ik niet gedacht dat hardlopen mijn hobby zou worden. Met Evi op mijn iPod begon ik helemaal onderaan: twee minuten rennen met afwisselend één minuut wandelen. Ik hoorde mijn voeten op het asfalt ploffen, mijn ademhaling zwaarder worden en m'n enkels regelmatig zwikken. Ik telde de seconden af totdat Evi weer toestemming gaf om te gaan wandelen. Gelukkig bleef ik volhouden, want mijn uithoudingsvermogen moest echt omhoog. Na enkele weken begon ik al vooruitgang te boeken. Ik begon het zelfs leuk te vinden. Vooral de energie die vrijkomt tijdens het hardlopen en het geluksgevoel achteraf: de zogeheten 'runners high', daar geniet ik zo van. Hardlopen werkt echt verslavend en je hebt er maar zo weinig voor nodig. Een paar fijne hardloopschoenen, een half uur vrije tijd èn voor mij niet onbelangrijk: een hardloopmaatje. Want lopen in je eentje is niet echt mijn ding. Samen is veel gezelliger en je hebt gelijk een navigatie! Dat is voor mij meer dan welkom want met mijn richtingsgevoel verdwaal ik zelfs op de Hellendoornse berg!

Omdat ik van afwisseling en avontuur hou, is ‘extreme running’ mijn favoriete vorm van hardlopen. Iedere zondagmorgen om 10:00 uur is het weer tijd om te trainen onder leiding van Henny, samen met ongeveer 20 andere fanatiekelingen uit de omgeving Hellendoorn. Onze trainer is enthousiast, barst van de energie en is enorm betrokken bij iedere loper uit de groep. Fysiek gezien zou je hem dertig geven maar z'n echte leeftijd is toch werkelijk 60+. Iedere week zet hij per mountainbike de route uit en dit al vier seizoenen achter elkaar (geheel vrijwillig!). De training start variërend bij de Uitkijk of de Lemelerberg. Of er nou sneeuw ligt, het 4 graden vriest of dat het met bakken uit de lucht komt, er is geen excuus want de training gaat altijd door. Helaas geldt dat ook voor de grondoefeningen en wat wordt er dan flink gemopperd. In de plankingstand tot je er bij neervalt en pas stoppen als Henny het zegt. Zo niet, dan 10 push-ups. Ja, onze trainer pakt ons wel aan.

Het is telkens weer een verrassing wat de training ons gaat brengen. Sowieso wordt alles wat we onderweg tegenkomen gebruikt als obstakel. Stapels boomstammen, muurtje, een ondiepe sloot of een weiland vol met koeien. Het kan Henny niet gek genoeg. Als de temperatuur redelijk is, zorgt hij ook altijd voor een nat pak. Vies worden we sowieso. Modder, nattigheid en zand zijn namelijk geïntegreerd in iedere training. Daarnaast bedenkt hij iedere week weer originele oefeningen. Rennen met iemand op je rug, bokspringen, in bomen klimmen, van bruggen springen, door duikers kruipen. Het is altijd weer lachen geblazen en wat fijn om je weer even kind te voelen. Want dat het gevoel dat je krijgt als je bokspringend door de zandkuil gaat of over slootjes springt. Het is letterlijk buitenspelen voor volwassenen! De kilometers worden wekelijks opgevoerd. In januari beginnen we met zeven en rond de zomer kun je rekenen op minimaal het dubbele en dat is soms wel even afzien! Henny probeert ons dan gerust te stellen: 'Een klein stukje nog, van hier tot aan de brug!' Dat die brug dan nog 4 kilometer verderop ligt zegt hij er uiteraard niet bij.

 

Met deze manier van trainen zijn we als groep maximaal voorbereid zijn op de finale in september: de Strongmanrun! Wat een feest om daar naar toe te werken. In 2015 ging ik met een dikke glimlach (en een dikke enkel) de finish over. In 2016 stond een blessure mijn deelname helaas in de weg. Dit jaar hoop ik datzelfde geluksmoment opnieuw te beleven en de Strongmanrun uit te lopen. Want dat is toch wel een fantastische afsluiting van een heerlijk loopseizoen. Het zal op veel discipline aankomen, aangezien ik per maart ga verhuizen en daardoor veel trainingen zal gaan missen. Ik zal dan ook regelmatig tegen mijzelf moeten zeggen:

 

"Kom op, veters strikken en gaan!"

 


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Ilona (vrijdag, 27 januari 2017 06:55)

  Leuk stukje Amber!!! En zondag weer veters strikken en gaan!!!��

 • #2

  Mam (zaterdag, 28 januari 2017 14:40)

  Petje af!
  Ben trots op je doorzettingsvermogen en je schrijftalent

 • #3

  Jil (zondag, 29 januari 2017 22:24)

  Ah super om te lezen! Ik krijg zin om te gaan lopen! Hopelijk mag ik in februari een keer mee doen!