Serendipity

Je hebt van die mensen die 't leven als één grote ontdekking zien. Die wensen en dromen hebben die oneindig lijken. Ik ben er helaas zo'n 'eentje'. Een bucketlist begin ik niet aan, want ik zou niet weten waar ik moet beginnen, eindigen én hoe ik zo'n lijst moet classificeren. Ik vind namelijk heel veel dingen leuk. Keuzes maken? Daar ben ik niet voor in de wieg gelegd.

Op 't moment dat je in een relatie zit, ben je onbewust vooral bezig met fantaseren over de dingen die je allemaal samen nog wilt ondernemen. Als er dan een moment aanbreekt dat er geen 'samen' meer is, dan is dat eerst best pijnlijk. Tegelijkertijd opent het weer zoveel nieuwe deuren. Je kunt hardop dromen over hoe je jouw eigen leventje vorm wilt gaan geven. En wat is dat fijn! Het rijtje 'wensen, eisen en grenzen' is een handige checklist die ik vaak gebruik als ik een lastige beslissing moet nemen. Ineens realiseer ik mij dat ik geen rekening meer hoef te houden met grenzen. De wereld ligt namelijk aan m'n voeten en de enige grenzen waar ik rekening mee moet houden zijn mijn eigen wensen!

Mijn passie voor reizen is groot. Het is dan ook niet zo gek dat ik twee toeristische studies heb gevolgd. Mijn reisverslaving begon met bestemmingen binnen Europa en na een prachtige reis met mijn tante door Sri Lanka ben ik verkocht. Ik reis het liefst zo vaak en zo ver mogelijk. Nieuwe culturen, betoverende landschappen en zoveel moois te ontdekken. Zodra ik een voet op de magische grond van Schiphol zet, maakt mijn hart een sprongetje. Als ik aan boord stap van een vliegtuig gebeurt dat nogmaals. Ik kijk met een jaloerse blik naar de dames die het geluk hebben dat zij in zo'n unieke setting mogen werken. Het is dan ook niet verrassend dat ik altijd al graag heb willen vliegen als Cabin Attendant. Want ja, zo heet je tegenwoordig als je werkt als stewardess. Toch ben ik op dit moment met hele andere wensen bezig en lijkt de droom die ik altijd heb gehad, ver achter me te liggen. Alsof het zo moet zijn krijg ik tijdens m'n zoektocht naar nieuw geluk een berichtje van een oud studiegenoot. Ze tipt me dat de werving voor de 'kleine blauwe' weer is gestart en dat ik 'exaxt' in het plaatje pas. Ik voel de enthousiasme opkomen en hoe langer ik er over nadenk, hoe meer het klinkt als een super gave kans die ik met beide handen moet aangrijpen. Want als ik ooit nog wil gaan vliegen, dan is nu toch echt hèt moment. En als je dan de keuze hebt, dan is KLM toch wel de maatschappij waarvoor je aan de slag wilt! Dingen komen soms op je pad, terwijl je er niet bewust naar op zoek bent. Ik staar naar de letterbanner die ik een half jaar geleden heb opgehangen. 'Serendipity' staat er. En dat is nou precies wat mij nu overkomt:

'Serendipity. Finding something good without looking for it.'

 

Ik besluit mijzelf een week lang de tijd te geven om mijn keuze goed te overwegen en alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Een week later ben ik nog steeds 200% overtuigd en verstuur ik vol overtuiging mijn sollicitatiebrief. Binnen twee dagen ontvang ik een bevestiging en de vraag om een motivatievideo in te sturen. Motiveren kan ik wel maar babbelen via een webcam blijkt toch wat onwennig. Gelukkig is mijn boodschap overtuigend genoeg want binnen een paar dagen heb ik een uitnodiging in m'n mailbox om een afspraak te plannen voor een eerste selectiedag! Mensen die mij goed kennen weten hoe gedreven ik kan zijn. Als ik ergens voor ga, dan stort ik mij er volledig op. Een persoonlijke motivatie goed op papier zetten, praktijkvoorbeelden terughalen en opschrijven en mijn engels goed bijspijkeren. Wat ben ik er druk mee in de twee weken voor m'n eerste gesprek. Noodzakelijk? Waarschijnlijk niet, maar ik wil mezelf niets kunnen verwijten als het misgaat dus 100% focus!

 

Tijdens de 1e selectiedag loop ik na een nachtje Haarlem uitgerust en voorbereid de wachtruimte in op Schiphol Noord, waar ik ontvangen word door zo'n 20 gestreste en gespannen dames en heren. Het lijkt wel of ik beland ben bij een auditie van Idols. Het feit dat iedereen gespannen is behalve ik, zorgt ervoor dat ik even begin te twijfelen aan mezelf. Het vele wachten en de stress van anderen werkt bovendien besmettelijk. Dames die in tranen de deur uitlopen is niet bevorderlijk voor je eigen gemoedsrust. Vandaag moet ik twee afvalrondes doorstaan maar nu eerst een voorlichting over de organisatie en wat je te wachten staat als je positief door de procedure heen rolt. Met een grote grijns luister ik aandachtig naar een ervaren Cabin Attendant die vol enthousiasme haar ervaringen deelt en met trots de organisatie toelicht. M'n hart begint sneller te kloppen. Iets diep in mijzelf geeft aan dat ik dit zo graag wil. Hier word ik blij van! Ook de nadelen van het vak worden toegelicht, maar die wegen niet op tegen al het moois wat je te wachten staat. Weer terug in de wachtruimte word ik als laatste opgeroepen voor een gesprek in het Engels. Gelukkig mag ik praten over dingen die ik graag doe: sporten en koken. Helaas blijft het niet bij oppervlakkig praten maar moet ik uitleggen hoe ik m'n lievelingsrecept bereid: risotto met buffelmozarella! De recruiter luistert aandacht, krijgt gelukkig honger van m'n uitleg en geeft mij complimenten over m'n engelse vocabulaire. Het instuderen van en paar deftige woorden heeft z'n vruchten afgeworpen! Met een handje vol overgebleven sollicitanten gaan we de laatste ronde in, een groepsgesprek met twee recruiters. Door m'n enthousiasme en m'n goede voorbereiding weet ik m'n zenuwen te onderdrukken en verloopt het gesprek vlot. Als ik na dit gesprek meeloop voor de uitslag krijg ik het verlossende bericht. "Goed gedaan, je bent door naar de volgende ronde!" Dolblij loop ik het gebouw uit. Dat ik vervolgens nog 3 uur in de file sta kan mij gestolen worden. Ik ben weer een stukje dichterbij m'n droombaan!

De laatste selectiedag is ditmaal op Schiphol Oost, iets dichterbij de plek waar 'het' allemaal gebeurt. Ik krijg zoveel energie van alles wat ik om me heen zie. Al die gebouwen van verschillende luchtvaartorganisaties en opstijgende en landende vliegtuigen op de achtergrond. Hier voel ik me thuis. In de wachtruimte wordt m'n naam opgeroepen. De recruiters zijn vriendelijk, geïnteresseerd en vragen me kort én bondig te antwoorden. Dat blijkt lastiger dan gedacht. Mijn ervaringen in de reisbranche maar ook m'n huidige werk zijn een goede voedingsbodem voor dit gesprek. De voorbeelden komen als vanzelf en voor ik het weet zijn de 35 minuten voorbij en sta ik weer buiten. Ook nu ga ik de file van 3 uur naar het oosten fluitend in, want m'n gevoel bij dit gesprek is erg positief!

De 10 werkdagen wachten op het verlossende bericht blijven me gespaard. Na slechts 3 dagen mijn brievenbus checken, loop ik de betreffende ochtend opnieuw langs m'n brievenbus. Vanaf de bovenzijde gluur ik naar binnen, waarin ik twee witte enveloppen zie liggen. Mijn voeten zijn genageld aan de grond, ik laat alles uit m'n handen vallen en maak als een gek de brievenbus open. De envelop met de magische blauwe letters scheur ik fanatiek open. Ik weet niet wat er allemaal staat maar de woorden 'proficiat' zijn voor mij alleen belangrijk! WAUW... Dit is gaaf! Ik ben compleet door het dolle heen en stuur een handjevol vrienden een selfie van mijn grote grijns en de mooiste brief die ik ooit heb mogen ontvangen. Vervolgens bel ik mijn ouders en ik kan alleen maar lachen. Ik ben echt letterlijk 'in de wolken!

'Say yes to new adventures!'


Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Pjirkje (donderdag, 05 januari 2017 13:02)

  Hee Amber! Gefeliciteerd...supergaaf!!! Echt nét iets voor jou. Veel plezier gewenst en dat je maar heel veel mooie landen mag bezoeken!

 • #2

  Myrthe (donderdag, 05 januari 2017 13:06)

  Wow Amber,
  Gefeliciteerd!!!! Wat super gaaf, jij bent een aanwinst voor de KLM!!
  Geniet van alle mooie bestemmingen die je gaat aandoen en blijf vooral bloggen :)
  Liefs uit Duitsland,
  Myrthe

 • #3

  Manon (donderdag, 05 januari 2017 13:29)

  Lieve Amber, wat een mooie blog
  En wat een goed verhaal! Blij dat ik je getipt heb, ik weet zeker dat je je draai zult vinden en in 2017 een blauw hart krijgt

 • #4

  Vero (donderdag, 05 januari 2017 18:37)

  Wauw dat jou dit nu is overkomen. Vlieg de wijde wereld in en hopelijk vind en beleef je heel veel gelukkige momenten. X

 • #5

  Marlot (donderdag, 05 januari 2017 18:58)

  in 1 woord geweldig! gefeliciteerd met deze geweldige uitdaging! ik blijf je volgen

 • #6

  MirjaM (donderdag, 05 januari 2017 19:14)

  Ooh Bambi, het is je zó gegund! Je droom die uitkomt, de wens die in vervulling gaat... yessss!!

  Wist je trouwens dat de cirkel rond is: The name comes from Serendip, an old name for Sri Lanka

  Gefeliciteerd!!

 • #7

  Laura (donderdag, 05 januari 2017 21:19)

  Gefeliciteeerd Amber!! Heel gaaf! En vind het ook echt iets voor jou! Veel plezier!!

 • #8

  Ilse (donderdag, 05 januari 2017 21:44)

  Lieve Amber, Wat een geweldig verhaal weer! Het is je zo gegund!! Heel veel bewondering voor jou dat je je dromen gaat najagen! Ik ga je ontzettend missen op het werk, maar ik wens je heel veel succes bij je nieuwe functie! Liefs Ilse

 • #9

  Yvonne (donderdag, 05 januari 2017 22:55)

  Wauw gefeliciteerd Amber. Geniet ervan en veel geluk/plezier

 • #10

  Amber (donderdag, 05 januari 2017 23:13)

  Bedankt allemaal voor jullie lieve woorden! :)

 • #11

  Lysanne (vrijdag, 06 januari 2017 03:36)

  Hi Amber! Wat ontzettend gaaf zeg. Masha Pabien zoals we dat hier zeggen :-) Heel veel succes maar vooral plezier met deze droombaan!

 • #12

  Jeannette (vrijdag, 06 januari 2017 06:34)

  Hi Amber,

  Gefeliciteerd! Ontzettend leuk om je blogs te lezen, super stoer dat je deze stap hebt gezet. Heel veel reisplezier bij de KLM! Wie weet kom ik je daar nog eens tegen, kan niet wachten om m'n volgende reis te plannen :-)

 • #13

  JanS (vrijdag, 06 januari 2017 16:36)

  Geweldig mooi nieuws! Proficiat!! Veel succes en plezier, met een dikke knuffel

 • #14

  Kris (zaterdag, 07 januari 2017 13:16)

  Amber,

  Wat leuk geschreven en wat een mooie einde voor jou! Van harte gefeliciteerd en heel veel succes maar vooral veel plezier. En vergeet het mooie Nijverdal niet�.
  Groetjes Kris

 • #15

  Hetty (zaterdag, 07 januari 2017 14:35)

  Wauw Amber, een jarenlange droom komt uit!
  Wat stoer dat je dit nu echt gaat doen!!
  Je schrijft net zo enthousiast als je bent, prachtig om te lezen! Gefeliciteerd!

 • #16

  Dea (zaterdag, 07 januari 2017 21:57)

  Gefeliciteerd Amber. Goed en mooi om te lezen dat je je dromen trouw blijft.
  Go for it girl!

 • #17

  Coen | SlimInkomen.nl (zondag, 08 januari 2017 07:41)

  Supergaaf allemaal en mooi geschreven ook, ik ga je volgen.

  Succes!

 • #18

  Jildou (vrijdag, 20 januari 2017 21:56)

  Wiehoeeeee :) wordt er helemaal blij van! Mooi geschreven � It's meant to be!

 • #19

  Stessonline (donderdag, 15 juni 2017 21:42)

  Wat mooi omschreven. Je voelt de spanning en duimt onbewust dat je aangenomen wordt. Proficiat
  Stessonline