Ik voel me (cross) fit!

Twee12, Nijverdal
Twee12, Nijverdal

Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom ik graag sport. Natuurlijk vind ik het belangrijk om mij fit te voelen. Sporten is voor mij dan ook iets vanzelfsprekends. Ik ben daarnaast graag onder de mensen en sporten maakt mij een gelukkig mens. Maar misschien wel de allerbelangrijkste reden.. Ik word super onrustig als ik mijn energie er niet uit kan gooien! Aan energie heb ik namelijk geen gebrek. En om heel eerlijk te zijn.. Ik ben het ook wel verplicht aan de mensen om me heen. Want als ik niet sport, ben ik één brok energie. En geloof mij, dat wil je niet.

 

Op het moment dat de winter voor de deur staat merk ik dat het meer moeite kost om mijn doel van minimaal drie keer per week sporten te behalen. De extreme-run-training van 'oom Henny' stopt zodra de Strongmanrun is geweest en wordt pas in januari weer opgestart. En wat is dat weer afkicken van m'n verslaving op de zondagochtend. De Body Attack vult dit gat in de winter gelukkig op en staat al ruim tien jaar op de dinsdagavond op m'n planning. Maar mijn hardloopritme neemt gedurende de wintermaanden af. Als ik 's avonds uit m'n werk kom is het buiten donker en vooral koud. En wat is er dan fijner dan mezelf met een kop thee op de bank te nestelen, verwarming op de grillstand te zetten en voor de tv te kruipen? Op zoek blijven naar de juiste motivatie en jezelf een doel stellen is voor mij enorm belangrijk. Ik weet van mezelf dat ik het lekkerste in m'n vel zit als ik tijdens de winterdagen in de 'sportieve flow' blijf. Daarmee doorbreek ik de stille winteravonden en kan ik zonder enig schuldgevoel blijven genieten van m'n snaaimomenten. Want vooral de wintermaanden zijn de maanden om uit de bocht te schieten met ongezonde voeding. Maar de allerbelangrijkste motivatie blijft voor mij persoonlijk dat ik in het voorjaar goed voorbereid het nieuwe hardloopseizoen in ga. Ze zeggen niet voor niks: 'Summerbodies are made in winter!'

Al is er met mijn uithoudingsvermogen niet gek veel mis, het kan natuurlijk altijd beter. Mijn spierkracht daarentegen is ver beneden pijl. Ik focus me altijd meer op conditie en aan mijn kracht wordt nauwelijks gewerkt. Mijn knieblessure heeft er toe geleid dat ik de afgelopen maanden flink aan m'n stabiliteit heb gewerkt. Dat is zeer belangrijk voor hardlopen maar ook niet onbelangrijk als je aan kracht wilt gaan werken. Zoals altijd heb ik wel zin aan een nieuwe uitdaging en de hype Crossfit trekt al enige tijd m'n aandacht. Ik besluit mij er eens verder in te verdiepen. Want wat is Crossfit nou precies?

 

Bij Crossfit wordt er gewerkt met WOD's en WOW's: Workout of the Day en Workout of the Week. Trainingen die elke dag en elke week anders zijn. Een combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en gymnastiek. Werken aan je lijf zonder apparaten, maar met attributen zoals boxen, halters, kettlebells, medicinballs en springtouwen. Daarnaast de welbekende oefeningen zoals de plank, push-ups en burpees. De afwisseling is enorm en het doel is allround fit worden. En dat laatste, dat wil toch iedereen? Vooral die afwisseling spreekt me aan, want hoe meer afwisseling hoe meer ik geprikkeld word en hoe gemakkelijker ik het vol ga houden. En het schijnt zelfs verslavend te werken.. Twee12 in Nijverdal is gespecialiseerd in Crossfit en beschikt over een fantastisch trainingscentrum. Ze combineren sporten met 'leefstijlcoaching', omdat goede prestaties samenhangen met gezonde voeding. Ik besluit me aan te melden en na twee maanden wachten kan ik starten met de 'basics'. Ze zijn namelijk zo populair dat ze uit hun jasje knappen en steeds verder uitbreiden om meer leden aan te kunnen melden.

 

In november is het zover! In drie weken tijd leer ik de basisprincipes van Crossfit, zodat ik goed voorbereid de groepsles kan instromen. De groep bestaat uit ongeveer 8 personen. Iedere zaterdagochtend en maandagavond sta ik mezelf in het zweet te werken. Het rustmoment tussen beide trainingen is net te kort om van je spierpijn af te komen. Met spierpijn in m'n hele bovenlijf en een halter boven m'n hoofd begin ik vol goede moed aan m'n volgende training. Buik en billen aangespannen, schouders naar achteren, rug recht en voeten iets naar buiten. Alles moet kloppen en wordt grondig gecheckt door de enthousiaste coaches. Daarnaast oefenen we het squatten. Ik blijk over weinig mobiliteit te beschikken en het is een enorme strijd om met een rechte rug mijn kont naar de grond te brengen. Een onmisbare oefening voor een partij strakke billen, dus trainen geblazen! De verschillende oefeningen bieden veel uitdaging en je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. De afsluiting van iedere training is een workout op tijd, een zogeheten AMRAP: as many rounds as possible. Nou, het enige wat ik daarover kwijt wil, je gaat echt kapot!

 

Sjoerd en Inge bezitten beide een enorme gunfactor. De positiviteit en energie die zij en de rest van het team uitstralen werkt aanstekelijk. Iedereen die bij Twee12 traint, doet dit met enorm veel passie en inzet! Tijdens de 2e bijeenkomst worden de huisregels doorgenomen en de meest opmerkelijke regel die mij is bijgebleven is als volgt: "Als je klaar bent met je workout, dan moedig je degene die nog bezig zijn aan!" Dus daar sta ik, high-five’s te geven aan een man uit de groep die met zijn laatste 20 sit-ups bezig is. Een leuke regel die zorgt voor een positief groepsgevoel! 


Als de basics erop zitten, wordt er een gezondheid challenge geïntroduceerd. Ook al valt deze challenge middenin de Sinterklaasperiode, ik besluit vol enthousiasme mee te doen! Dit betekent veertien dagen leven onder streng regiem: minimaal 3 liter water in combinatie met 3 voedzame maaltijden en 3 gezonde tussendoortjes per dag. Voedzaam wil zeggen: geen pakjes en zakjes maar zoveel mogelijk biologisch koken. De challenge is uiteindelijk goed te doen en geeft mij vooral het inzicht dat ik al best gezond bezig ben. Het heeft me wel enorm versterkt in weerstand bieden tegen hapjes, gebak en alcohol. Want drie verjaardagen en een sinterklaasavond doorstaan tijdens de challenge was wel even pittig. Al merk ik vooral dat de mensen om je heen er meer moeite mee hebben dat ik aan de spa blauw zit en niet gezellig mee snaai. Ohja, die drie liter water per dag.. Dat is echt veel! Het zorgt ervoor dat je non-stop naar het toilet moet en dat is niet heel handig tijdens drukke werkdagen ;).

 

Als ik mijn enthousiaste ervaringen deel over Crossfit, is de veelgestelde vraag of ik van plan ben om héél gespierd te worden. Nou, van een beetje krachttraining word je echt geen Arnold Swarzenegger. Ik stel ze dan ook direct gerust dat ik maar één keer in de week ga trainen. Want dat is mijn plan. Naast de hardlooptraining en body-attack. Maar de kans is natuurlijk aanwezig dat ik besmet raak met het Crossfit-virus. Nu ik twee maanden verder ben voel ik de kracht in mijn lijf toenemen en dat geeft een kick! Alles wordt net een beetje strakker. Ik kijk er iedere keer weer naar uit om weer lekker te gaan trainen. En daarna gezellig met de groep na te praten onder het te genot van een bakkie. Want de gezelligheid onderling is ook echt een bijkomend voordeel. 


 Slechts één keer in de week trainen blijkt toch te weinig om echt vooruitgang te boeken. Ik denk er dan ook sterk over om mijn abonnement te wijzigen van 5 naar 10 keer in de maand. Ohhh jee.. volgens mij is het zojuist gebeurd. Ik ben óók besmet met het Crossfit-virus!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Ilse (donderdag, 29 december 2016 12:15)

  Goed bezig!

 • #2

  Nienke (donderdag, 29 december 2016 12:20)

  Wat leuk om je enthousiastme terug te lezen in je blog!!

 • #3

  Esther (vrijdag, 30 december 2016 12:05)

  Super leuk om te lezen Amber. Helemaal met je eens

 • #4

  Marriet (vrijdag, 30 december 2016 12:08)

  Je bent een bikkel!

 • #5

  Albert (vrijdag, 30 december 2016 12:09)

  Een mooi verhaal om te lezen ik ben trots op je.

 • #6

  Leo (vrijdag, 30 december 2016 18:25)

  Leuk!!!

 • #7

  Marscha (zaterdag, 31 december 2016 07:38)

  Leuk geschreven. Tis zo verslavend! Succes

 • #8

  Emiel (zondag, 01 januari 2017 20:19)

  Mijn summerbody wordt met name tijdens de feestdagen gecreëerd

 • #9

  Jil (vrijdag, 20 januari 2017 21:58)

  Super leuk!! Mooie afsluiter #bikini2017